2021 北京房山高三(上)期末

英 语

本试卷共11页,共100分,考试时长90分钟。

第一部分 语言知识运用 (共两节, 30分)

www.gkaoz

第一节 完形填空 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)

阅读下面短文,从各题A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳答案。

Zhang Guimei is the principal of Huaping High School for Girls, based in Lijiang city, Southwest China's Yunnan province. She has been granted the title "Role Model of the Times" in recognition of her devotion to the <u>1</u> for girls from poor families.

The school, which was founded by Zhang in 2008, was the first high school in the country to provide <u>2</u> education to girls who would otherwise have been unable to continue their studies after completing their nine years of compulsory education.

Anybody who knows Zhang's own conditions will be more deeply <u>3</u> by her situation. She has no personal property and has been living in the student dormitory but she has never charged students for tuition fees since its founding. She has spent most of her salary and the bonuses she received on her students. And, despite having serious <u>4</u> problems, she never stayed in hospital. For 12 years she has always taken morning classes together with the students. She has also covered 110,000 kilometers <u>5</u> her students' families over the years. Besides her work with the school, she also has a part-time job as head of the local orphanage, <u>6</u> more than 130 orphans(孤儿).

Thanks to her efforts, about 40 percent of the school's graduates are enrolled in key universities. More than 1,800 girls from poor families have _____ universities via her education.

Zhang deserves her honorary <u>8</u> "Role Model of the Times". By helping the girls get higher education, she has actually helped them change their destinies and their later generations in the future will enjoy more opportunities as a result.

In a broader sense, Zhang has been helping to 9 the region as a whole. Influenced by her, many of her students have chosen to teach in poor areas, while some even went back to teach in her high school. Her 10 have thus benefited the local region in a sustainable way. What she has done will be long remembered and encourage more to follow her example.

1. A. education	B. research	C. treatment	D. balance
2. A. adult	B. informal	C. private	D. free
3. A. satisfied	B. moved	C. depressed	D. disappointed
4. A. salary	B. attitude	C. health	D. property
5. A. organizing	B. visiting	C. protecting	D. inviting
6. A. caring for	B. linking to	C. focusing on	D. checking up
7. A. consulted	B. quitted	C. entered	D. explored
8. A. collection	B. power	C. title 1 / 19	D. attention

10. A. desires

B. improve

B. hobbies

C. manage

C. plans

D. treasure

D. efforts

第二节 语法填空 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)

A

阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。

N.9kaozx.c Zhang Xian is 27 years old. She ____11___ (live) alone in Beijing. She often uses the Internet site Douban ____12___ (tell) the world what's going on in her life. Last year, she wrote an analysis of nearly 2,000 words on small home appliances that make a living alone all the more pleasurable. Her take on these items, ranging from desk lamps <u>13</u> rice cookers, drew more than 100 14 (reply), 50 of which would normally put the topic in the hot category.

В

阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。

Chinese tea has been developed in China for a long time _____15___ is accompanied with a series of tea culture

development. Tea Classic, the first work about tea in the world written by Lu Yu, represents that not only did Chinese tea play an essential part in diet but also tea culture entered all aspects of people's daily life. Nowadays, tea still plays ____16___ important role in people's daily life especially at home, restaurants and tea houses. Generally, elders are fond of the traditional tea-making for leisure and the original taste while the youth prefer bottled tea drinks because of its 17 (convenient) and various flavors.

С

阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。

Chang' e 5, China's <u>18</u> (large) and most sophisticated lunar probe, consisted of four main components-an orbiter, lander, ascender and reentry capsule. It _____ (launch) by a Long March 5 heavy-lift carrier rocket on Nov. 24 at the Wenchang Space Launch Center in Hainan province. On Dec. 1, the lander-ascender combination landed on the moon, 20 (become) the world's third spacecraft to touch down on the lunar surface this century. Shortly after the landing, the probe soon began to use a drill to obtain underground samples.

第二部分:阅读理解(共两节,38分)

第一节(共14小题;每小题2分,共28分)

阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

A

Dance is one of the most wonderful forms of human communication. In many cultures, dance has both historic and cultural significance, which is communicated through learned gestures and expressions. Here are a bit more details about three of the world's most beautiful dances.

Kathakali

Kathakali is a storytelling dance, during which performers use a variety of gestures, and eyes and facial expressions to communicate meanings. Costumes, hair styles, makeup and face paint, and jewelry also all hold specific meanings in the

performance of Kathakali. There are nine facial expressions used to express emotions ranging from sadness and anger to curiosity. Through their expressions, it should be completely clear to the viewer what the performer is intending to convey.

Tango

The dance has its roots in an African slave dance called candombe, which is also a type of music. One key factor of a candombe performance is a partnered dance, which has over time developed into the modern tango. If you can keep your eyes on one part of the tango, just focus on the dancers' legs and feet. The tango is typically performed low to the ground, with both performers' steps often taking place at the same time. It's complex and communicative.

Flamenco

One of the most interesting facts about the flamenco is that it began as a song. Over time, flamenco developed to include its now-famous passionate accompanying dance. One of the key factors of flamenco is palmas. It may look like simple, rhythmic clapping, but palmas are performed at different speeds, and strengths, and it is essential that the flamenco dancer understands how to make use of his or her hands as part of the performance.

- 21. Kathakali is a dance for performers to____
 - A. pass on information to each other
 - C. tell a story and express emotions
- B. exchange ideas with the audience

www.gkaozx.com

- D. show costumes, hair styles, makeup and face paint
- 22. What should you pay attention to when watching a tango?
 - A. The dancers' arms and hands.

C. The dancers' facial expressions.

D. The dancers' eyes and hands.

B. The dancers' legs and feet.

23. The passage is written to_____

- A. emphasize the importance of human communication
- B. introduce three of the world's most beautiful dances
- C. promote the development of passionate accompanying dances
- D attract readers to join in different forms of human communication

В

Zhang Yaping, a 32-year-old woman, was awarded a poverty-alleviation (扶贫) prize by the State Council Leading Group Office of Poverty Alleviation and Development earlier this year. Despite difficulty walking, she overcame poverty through her own effort and helped many people around her.

Born in Gansu province, in 1988, Zhang contracted polio (小儿麻痹症) at a young age, which affected her ability to walk. When she was a junior high school student, a traffic accident caused permanent injury to her father's leg. Zhang had to drop out of school to take care of her father and for several years, continued learning by herself. She was admitted into a secondary technical school in 2009.

After graduation, she decided to work in her hometown. "My brother and sister were quite young, and my mother couldn't take care of both of them as well as my disabled father, so I could not go far," says Zhang.

She tried her hand at various jobs, but found it difficult because of her leg ailment. She then decided to grow crops in a large scale, inspired by other villagers.

"At the beginning, I didn't have enough money or labor, so I went to villagers' homes every day trying to persuade them to join me, as well as exploring every means to collect money." says Zhang.

Although she enjoyed a good start to her farming career, it wasn't long before a landslide caused by heavy rain and an earthquake in 2017 resulted in heavy damage to her cooperative. "The loss just robbed me of my confidence to continue. However, it occurred to me that it was I who encouraged other villagers to join the cooperative. If I gave up, I would be lacking in my responsibilities to them," recalled Zhang. Finally, Zhang Yaping found her resolve and restarted her business with the help of local government. The cooperative gradually developed into a large-scale operation, which has benefited 206 households. They bid farewell to poverty and led a prosperous life.

"In the future I want to expand the scale of the cooperative, form my own brand, promote deep processing of our products and apply more technology in raising our livestock. Although I walk slowly and take longer to get where I am going, I believe that someday I will overtake many others," says Zhang.

24. What did Zhang Yaping do after graduation?

- A. She helped cure her father of the injuries.
- C. She lent a large amount of money to others.

25. What is the main factor that helped Zhang realize her dream?

- A. Large-scale operation.
- C. Government support.
- 26. Which of the following best describes Zhang Yaping?
 - A. Selfless and intelligent.
 - C. Hard-working and purposeful.
- 27. What is the purpose of the text?
 - A. To state an idea out of poverty.
 - C. To introduce a successful woman.

- B. She shared responsibilities of her mother.
- D. She found a good job in a large co-operation.
- B. Villagers' inspiration.
- D. Parents' encouragement.
- B. Independent and practical.
- D. Responsible and cooperative.
- B. To recommend farming ways.
- gkaozx.co D. To assess the poverty-alleviation situation.
 - С



During the age of dinosaurs, a family of plants known as cycads grew all around the planet. They left fossils (化石) everywhere from Alaska to Antarctica, but their later generations have only lived in tropical and subtropical areas as Earth 's temperatures cooled.

Now, in an age of human-driven global warming, cycads are returning to one of their old living places. For the first time in about 60 million years, cycads have produced both male and female cones on the British Isles. It would be purely amazing, if it wasn't the direct result of the very same climate trends that are threatening the lives of tens of millions of people due to rising sea levels.

The cones belong to the species *Cycas revoluta*, which is planted at Ventnor Botanic Garden on the Isle of Wight, an island with average temperatures that are warmer than the rest of the United Kingdom.

Cycads are often found in indoor gardens at higher latitudes (纬度), but Ventnor 's plants are kept outside where it is usually too cold for them to develop the cones they need to produce new generations. One male cone appeared at the garden in the summer of 2012, but it remained single as there was no sign of any female partner.

"This is the first female cone out of doors in the United Kingdom," the garden announced this month. "This presents us with an exciting opportunity to transfer pollen (花粉) and produce seeds for the first time in the United Kingdom for 60 million years."

As average temperatures have risen over the past decades, the garden's cycads sensed an opportunity to put energy into cone production. Then they were further helped by strong heat waves in Europe this summer.

Cycads in their native environments are pollinated (授粉) by beetles, but the Ventnor staff will try to fertilize seeds by hand to grow the first new generation of these plants living in the British Isles.

While this experiment will be fascinating to plant-lovers, Ventnor curator Chris Kidd warned not to look at the cones as good news.

"This could be seen as exciting for British gardeners," Kidd told CNN. "But if you can see the climate changing so obviously in such a short range of time, it's not that important when you consider what could be happening elsewhere in wider agriculture, gardening, and for populations on the planet."

28. Ventnor's cycads have produced both male and female cones on the British Isles mainly because

A. the garden staffs have put energy into cone production

B. the Ventnor staff have transferred pollen and produce seeds

C. many plant-lovers develop the cones to produce new generations

D. average temperatures there are warmer than the rest of the U.K.

29. What is Chris Kidd's attitude towards the reproduce of cycads?

A. Pessimistic. B. Confused. C. Positive.

30. What does the passage imply?

A. Cycads are very precious.

B. The scientists in UK reproduced cycads.

C. The average temperature on our planet is getting higher.

D. We should protect cycads because they are going to die out.

D. Optimistic.

D

As online learning becomes more common and more and more resources are <u>converted</u> to digital form, some people have suggested that public libraries should be shut down and, in their place, everyone should be given an iPad with an e-reader subscription.

Supporters of this idea state that it will save local cities and towns money because libraries are expensive to maintain. They also believe it will encourage more people to read because they won't have to travel to a library to get a book; they can simply click on what they want to read and read it from wherever they are.

However, it would be a serious mistake to replace libraries with tablets. First, digital books and resources are associated with less learning and more problems than print resources. A study done on tablet vs book reading found people read 20-30% slower on tablets, retain 20% less information, and understand 10% less of what they read compared to people who read the same information in print.

Second, it is incredibly narrow minded to assume that the only service libraries offer is book lending. Libraries have a multitude of benefits, and many are only available if the library has a physical location. Some of these benefits include acting as a quiet study space, giving people a way to converse with their neighbors, holding classes on a variety of topics, providing jobs, answering patron questions, and keeping the community connected. A survey conducted in 2015 found that nearly two-thirds of American adults feel that closing their local library would have a major impact on their community. People see libraries as a way to connect with others and get their questions answered, benefits tablets can't offer nearly as well or as easily.

While replacing libraries with tablets may seem like a simple solution, it would encourage people to spend even more time looking at digital screens, despite the various issues surrounding them. It would also end access to many of the benefits of libraries that people have come to rely on. In many areas, libraries are such an important part of the community network that they could never be replaced by a simple object.

31. What does the underlined word "converted" in Paragraph 1 probably mean?

A. changed B. translated C. conveyed D. scanned 32. According to the passage, the author probably agrees that _ A. it's inefficient for readers to read on tablets WWW.9kaozx B. the only service libraries offer is book lending C. public libraries should be replaced with digital devices D. digital books and resources encourage people to spend more time reading 33. The purpose of the passage is mainly to_____ A. persuade people to use libraries B. emphasize the benefits of libraries C. encourage communities to build more libraries D. compare digital books and resources with real books 34. Which of the following shows the development of ideas in this passage? I: Introduction CP: Central point P: Point Sp: Sub-point (次要点) C: Conclusion (P1 P2 C. B. (P1 D.

6 / 19

第二节(共5小题;每小题2分,共10分)

根据短文内容,从短文后的七个选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。

You might have noticed how everyone is addicted to their screen during family gatherings or bonding with friends. Disconnecting from devices might be challenging. 35 With the right activities, you can connect more with them and have fun.

If you want to spend quality time with each other, you and your friends need to sacrifice your screen time. Turning off your devices could be the first step you can do. It could also be one of the house rules when you are together. However, everyone in the group must be willing to cooperate or else the purpose might be defeated. By turning off your devices, it would focus the atmosphere more on your bonding. Everyone could feel more welcomed and invited. <u>36</u>

So what are the alternatives other than staring at the screen? Before the trend of high-tech devices, a board game had always been the source of entertainment when a group of friends wanted to have some fun. <u>37</u> Though they have digital versions, you might not want to miss the opportunity to actually interact $(\Xi \not\equiv)$ with your friends face to face.

Another helpful way to start a conversation with your friends is through playing question games. <u>38</u> But don't worry. There are many different versions of question games you can search online, such as Never Have I Ever questions.

A. It is better for you all to agree on this matter.

B. So why not bring these classic activities back?

C. You and your friends could attend more to each other.

D. Being interactive is the key in bonding with your friends.

E. However, there are ways to spend time with your friends without using them.

F. Entertainment isn't the only way to interact with your friends.

G. The main idea of this kind of game is to take turns in involvement.

第三部分:写作(共两节,32分)

WWW.9kaoZX.CO

第一节 阅读表达(共4小题;第1、2题各2分,第3题3分,第4题5分,共12分)。

阅读下面短文, 根据题目要求回答问题。

Scientists have designed transparent wood that could replace conventional glass in windows.

The innovation was developed using wood from the balsa tree in South and Central America, which claims to be five times more thermally (保温地) efficient than glass. The team treated balsa wood in an oxidizing (氧化) bath that makes it nearly visible and then allows the light to pass through it with a synthetic polymer called polyvinyl alcohol (PVA) - creating a product that is virtually transparent.

Unlike traditional glass, the transparent wood can stand much stronger force and will bend when damaged, instead of crashing.

The transparent wood was created by teams at the University of Maryland and University of Colorado, which set out to find a greener alternative to conventional glass.

Along with contributing to greenhouse gases, glass contributes to a loss of energy.

Residential building windows in particular account for 10–25% of the heat loss due to their poor thermal management capability. Exploring energy efficient window materials is thus highly desirable to address heating costs, energy shortages, and the global impact of climate change associated with increased carbon emissions(碳排放). The bonding between PVA and cellulose (纤维素)in the wood, creates a tightly packed structure that allows for more thermal protection and makes it more lasting and lighter than glass.

Switching to transparent wood could prove to be cost efficient as well. It is approximately five times more thermally efficient than glass, cutting energy costs. It is made from a sustainable, renewable resource with low carbon emissions. It's also harmonious with existing industrial processing equipment, making the transition into manufacturing an easy prospect.

40. What is 'transparent wood' made from according to the passage?

41. Please paraphrase the underlined sentence in your own words.

42. Please decide which part is false in the following statement, then underline it and explain why.

Traditional glass is often used for residential building windows because its thermal management capability is higher than that of transparent wood.

43. Please briefly present the advantages of transparent wood over traditional glass (about 40 words).

第二节作文(20分)

44. 假定你是李华,你们班的外教 Jim 先生即将回国,你将代表全班在欢送晚会上发言。请你用英文写一篇发言稿,内容包括:

1. 赞扬他的人品和工作;

2. 感谢他在学习和生活中给予的帮助;

3. 表达对 Jim 的祝福。

注意: 1.词数 100 左右;

2.开头和结尾已给出,不计入总词数。

Good evening, ladies and gentlemen, boys and girls,

This evening, we gather here to have a send-off meeting. Our English teacher Mr. Jim is going to return to his country for winter holidays. I am on behalf of the class to give a speech ...

WWW.9kaozx.com



2021 北京房山高三(上)期末英语

参考答案

第一部分 语言知识运用 (共两节, 30分)

www.gkaozx.cor

第一节 完形填空 (共10小题;每小题1.5分,满分15分)

【答案】 1. A 2. D 3. B 4. C 5. B 6. A 7. C 8. C 9. B 10. D

【解析】

本文是一篇记叙文。主要讲述的是对贫困家庭女孩教育做出贡献的"时代模范"张桂梅的感人事迹。

【1题详解】

考查名词词义辨析。句意:她被授予"时代模范"的称号,以表彰她对贫困家庭女孩教育的贡献。A. education 教 育; B. research 研究; C. treatment 处理; D. balance 平衡。根据上文"Zhang Guimei is the principal of Huaping High School for Girls"张桂梅是华坪女子中学的校长,可推测这里应该是对女孩教育的贡献,故选A。

【2题详解】

考查形容词词义辨析。句意:这所学校由张女士于 2008 年创办,是全国第一所为那些在完成九年义务教育后 无法继续学业的女孩提供免费教育的高中。A. adult 成年的; B. informal 非正式的; C. private 私人的; D. free 免费的。根据下文"girls who would otherwise have been unable to continue their studies after completing their nine years of compulsory education"那些在完成九年义务教育后无法继续学业的女孩,可知应该是提供免费的教育。 故选 D。 com

【3题详解】

考查动词词义辨析。句意:任何了解张自身情况 人都会对她的处境更加感动。A. satisfied 满意; B. moved 感 动; C. depressed 使沮丧; D. disappointed 使失望。根据下文"She has no personal property and has been living in the student dormitory but she has never charged students for tuition fees since its founding"她没有个人财产,一直住 在学生宿舍,但自宿舍成立以来,她从未向学生收取过学费,可知这里应是被她的处境感动,故选B。

【4题详解】

考查名词词义辨析。句意:尽管她有严重的健康问题,她从未住过医院。A. salary 薪金; B. attitude 态度; C. health 健康; D. property 财产。根据"she never stayed in hospital."她从未住过医院,可知应是健康问题,故选 w.gkaoz \mathbf{C}_{\circ}

【5 题详解】

考查动词词义辨析》句意:多年来,她还走访了11万公里的学生家庭。A. organizing 组织; B. visiting 拜访; C. protecting 保护; D. inviting 邀请。根据"More than 1,800 girls from poor families"的学生家庭,可知应该是去 拜访, 故选 B。

【6题详解】

考查动词词组辨析。句意:除了在学校的工作外,她还兼职担任当地孤儿院的负责人,照顾130多名孤儿。A. caring for 照顾; B. linking to 联系; C. focusing on 关注; D. checking up 检查。根据"she also has a part-time job as head of the local orphanage"她还兼职担任当地孤儿院的负责人,可推测这里是照顾孤儿,故选 A。

【7题详解】

考查动词词义辨析。句意: 1800多名来自贫困家庭的女孩通过她的教育进入了大学。A. consulted 咨询; B. quitted 放弃; C. entered 进入; D. explored 探索。根据上文"Thanks to her efforts, about 40 percent of the school's graduates are enrolled in key universities."由于她的努力,该校约 40% 的毕业生被重点大学录取,可推测是进入 大学, 故选 C。

【8题详解】

考查名词词义辨析。句意:"时代模范"这一荣誉称号张当之无愧。A. collection 收集; B. power 力量; C. title 头 衔; D. attention 注意。根据下文的"Role Model of the Times",可知应是头衔,故选C。

【9题详解】

考查动词词义辨析。句意:从更广泛的意义上说,张一直在帮助改善整个地区。A. connect 连接; B. improve 改 善; C. manage 管理; D. treasure 珍视。根据下文"Influenced by her, many of her students have chosen to teach in poor areas, while some even went back to teach in her high school. "在她的影响下,她的许多学生选择去贫困地区 教书,有些甚至回到她的高中任教,可推测上文应该是帮助改善整个地区,符合语境,故选 B。

【10题详解】

考查名词词义辨析。句意:因此,她的努力以可持续的方式使当地受益。A. desires 渴望; . B. hobbies 爱好; C. plans 计划; D. efforts 努力。根据"By helping the girls get higher education, she has actually helped them change 水水水.gkao their destinies and their later generations in the future will enjoy more opportunities as a result."描述张为这一地区做 出的贡献,可知应该是她的努力以可持续的方式使当地受益,故选 D。

【答案】11. lives

12. to tell

13. to 14. replies

【解析】

这是一篇记叙文。文章讲述了一个叫张贤的年轻人用豆瓣网站告诉世界她的生活中发生的事情。

【11题详解】

考查动词时态。句意:她一个人住在北京。根据上文中的"is"以及后文中的"uses"可知,此句为一般现在时,因 主语 she 为第三人称单数, 主谓一致, 故填 lives。

【12题详解】

考查动词不定式。句意:她经常用豆瓣网站告诉世界她的生活中发生了什么。分析句子可知,空格处为非谓语 动词,动词不定式 to tell,作目的状语,符合句意。故填 to tell。

【13题详解】

考查介词。句意:从台灯到电饭煲,她对这些东西的看法吸引了100多条回复,其中50个通常会把这个话题 归入热门类别。from...to..."从......到....."是介词短语,固定搭配,故填 to。

【14题详解】

考查名词复数。句意:从台灯到电饭煲,她对这些东西的看法吸引了100多条回复,其中50个通常会把这个 话题归入热门类别。reply"答复;回复"此处作 drew 的宾语,由 more than 100 修饰,应用其复数形式,(变 y NNN 为i加es,)故填replies。

【答案】15. which

16. an 17. convenience

【解析】

本文是一篇说明文。文章介绍中国的茶文

【15题详解】

考查定语从句。句意:中国茶在中国发展了很长一段时间,伴随着一系列茶文化的发展。此处 Chinese tea 是先 行词,指物,在后面的非限制性定语从句中作主语,that不能引导非限制性定语从句。故填 which。

【16题详解】

考查不定冠词。句意:如今,茶仍然在人们的日常生活中扮演着重要的角色,尤其是在家里、餐馆和茶馆。固 定搭配: play an important role in"在……中扮演角色/起作用",其中 important 是以元音因素开头的词,前面加 an 表示"一"。故填 an。

【17题详解】

考查名词。句意:一般来说,老年人喜欢传统泡茶的休闲和原汁原味,年轻人则喜欢瓶装茶饮料,因为它力 便,口味多样。句中 its 是形容词性物主代词,修饰名词,所给词 convenient 是形容词,其名词是) NWW.9 convenience。故填 convenience。

【答案】18. largest

19. was launched

20. becoming

【解析】

这是一篇说明文。文章介绍了中国最大最复杂的月球探测器——嫦娥五号。

【18题详解】

考查形容词最高级。句意:嫦娥五号是中国最大、最复杂的月球探测器,由四个主要部件组成:轨道器、着陆 器、上升器和返回舱。根据句意以及空格后"most"可知,此处应用形容词 large 的最高级形式 largest 和后文最 高级形容词一起作定语修饰名词 lunar probe。故填 largest。

19题详解】

考查动词时态语态主谓一致。句意:它是由长征五号重型运载火箭于11月24日,在海南省文昌航天发射中心 发射升空的。根据句意可知,主语 It 代指"嫦娥五号",谓语动词 launch 和主语之间是被动关系,应用被动语 态,结构为 be+动词的过去分词,由时间状语 on Nov. 24 可知,句子为一般过去时,主语为第三人称单数, kaozx.c 谓一致, 故填 was launched。

20 题详解】

考查非谓语动词现在分词。句意:12月1日,着陆器和上升器组合在月球着陆,成为本世纪世界上第三个在月 球表面着陆的航天器。分析句子可知,空格处应为非谓语动词,动词 become 和主语 the lander-ascender combination 之间是主动关系,所以应用其现在分词,作状语,表意料之中的结果。故填 becoming。

【答案】21.C 22.B 23.B

【解析】

本文是一篇说明文。文章向读者简单地介绍了世界上最美丽的三种舞蹈。

La^C

【21题详解】

细节理解题。由文章第二段中的"Kathakali is a storytelling dance, during which performers use a variety of gestures, and eyes and facial expressions to communicate meanings."(Kathakali 是一种讲故事的舞蹈,在舞蹈中表演者使 用各种手势、眼神和面部表情来传达意思。)和"There are nine facial expressions used to express emotions ranging from sadness and anger to curiosity."(九种面部表情用来表达从悲伤、愤怒到好奇的情绪。)可知, kathakali 有什么特别之处在于它是一种讲述故事和表达多种情感的舞蹈。故选 C 项。

【22题详解】

细节理解题。由文章第三段中的" If you can keep your eyes on one part of the tango, just focus on the dancers' legs and feet."(如果你能一直盯着探戈的一部分,就把注意力放在舞者的腿和脚上。)可知,观看探戈时你应该注 ININ.9ka0 意舞蹈演员的腿和脚。故选 B 项。

【23 题详解】

推理判断题。由文章第一段中的" Here are a bit more details about three of the world's most beautiful dances."(以 下是关于世界上最美丽的三种舞蹈的更多细节。)及全文内容可推断,本文的目的是介绍了世界上最美丽的三 种舞蹈。故选 B 项。

【答案】24. B 25. C 26. D 27. C

【解析】

本文为记叙文。文章介绍了患小儿麻痹症的张亚萍毕业后克服困难,在政府支持下创业,帮助了很多人摆脱贫 穷,过上富裕的生活的经历以及她的未来设想。

【24题详解】

细节理解题。根据第三段"After graduation, she decided to work in her hometown. "My brother and sister were quite young, and my mother couldn't take care of both of them as well as my disabled father, so I could not go far," says

Zhang."(毕业后,她决定在家乡工作。张亚萍说:"我的弟弟和妹妹都还很小,我母亲不能像照顾残疾的父亲的 那样照顾他们,所以我走不远。")可知,张亚萍毕业后帮助母亲分担照顾弟弟妹妹的责任。故选 B 项。

【25题详解】

细节理解题。根据第六段"Finally, Zhang Yaping found her resolve and restarted her business with the help of local government. The cooperative gradually developed into a large-scale operation, which has benefited 206 households. They bid farewell to poverty and led a prosperous life."(最终,张亚萍下定决心,在当地政府的帮助下,重新开始 创业。合作社逐步发展成为规模经营,惠及 206 户。他们告别了贫穷,过着富裕的生活)可知,张亚萍在政府 的扶持下创业,获得了成功。因此张亚萍实现创业梦想的关键因素是政府的支持。故选 C 项。

【26题详解】

推理判断题。根据第五段""At the beginning, I didn't have enough money or labor, so I went to villagers' homes every day trying to persuade them to join me, as well as exploring every means to collect money."says Zhang."(张亚萍说: "刚开始的时候,我没有足够的钱,也没有足够的劳动力,所以我每天都去村民家里,试图说服他们加入我, 并想尽一切办法筹集资金。"》可知,张亚萍具有合作精神;又根据第六段""The loss just robbed me of my confidence to continue. However, it occurred to me that it was I who encouraged other villagers to join the cooperative. If I gave up, I would be lacking in my responsibilities to them, "recalled Zhang."(张亚萍回忆: "这次失败让我失去 了继续下去的信心。然而,我突然想到是我鼓励其他村民加入合作社的。如果我放弃了,我就缺乏了对他们的 责任。")可知,张亚萍具有责任心。故选D项。

【27题详解】

推理判断题。文章第一段总领全文,介绍了32岁的张亚萍,克服困难帮助了很多人,被国务院扶贫开发领导 小组授予扶贫奖; 第二简单介绍张亚萍和她的家庭; 第三段至第六段讲述张亚萍毕业留在家乡创业受阻, 后得 到政府支持,大获成功,并且带领很多人脱离贫困。最后一段讲述的是张亚萍的未来计划。通过阅读全文可 WWW.9kao 知, 文章的目的是向我们介绍一名成功的女性——张亚萍。故选 C 项。

【答案】28.D 29.A 30.C

【解析】

【分析】

这是一篇说明文。文章讲由于人类的原因导致全球变暖,一种恐龙时代的喜暖的植物苏铁类植物的雄株与雌株 都重现在英国岛屿上,这对人类是一种警告。 on

【28题详解】

细节理解题。根据第三段句子"The cones belong to the species Cycas revoluta, which is planted at Ventnor Botanic Garden on the Isle of Wight, an island with average temperatures that are warmer than the rest of the United Kingdom." (这球果属于苏铁物种,种在怀特岛的文特诺植物园里,怀特岛是一个平均气温高于英国其它部分的岛。)故 选 D。

【29题详解】

推理判断题。根据句子"While this experiment will be fascinating to plant-lovers, Ventnor curator Chris Kidd warned not to look at the cones as good news."(尽管这个实验会受到植物爱好者的喜爱,文特诺馆长 Chris Kidd 警告不要把这些锥类球果看作是好消息)可知,文特诺馆长 Chris Kidd 对这现象持悲观态度。故选 A。

【30题详解】

推理判断题。根据第二段句中的"Now, in an age of human-driven global warming, cycads are returning to one of their old living places."(现在,在人类推动全球变暖的时代,苏铁正在返回它们的一个古老的生活场所。)、 第六段中的"As average temperatures have risen over the past decades,"(近几十年来平均气温在上升)可知,文章 通过介绍这种喜暖的古生物重现现象,暗示了我们的地球气温正日益上升。故选 C。

【点睛】

【答案】31.A 32.A 33.B 34.D

NN.

【解析】

本文是一篇议论文。文章主要议论了平板电脑无法代替图书馆这一论点。

【31题详解】

词义猜测题。根据文章第一段"As online learning becomes more common and more and more resources are <u>converted</u> to digital form, some people have suggested that public libraries should be shut down and, in their place, everyone should be given an iPad with an e-reader subscription. (随着在线学习变得越来越普遍,越来越多的资源 被 convert 数字形式,一些人建议关闭公共图书馆,取而代之,每个人应该被给予一个 iPad,订阅电子 书。)",由下文知给予多每个人一个 iPad 订阅电子书可推出,资源被转变成(changed)了数字形式。故选 A 项。

【32题详解】

推理判断题。根据文章第三段"A study done on tablet vs book reading found people read 20-30% slower on tablets, retain 20% less information, and understand 10% less of what they read compared to people who read the same information in print.(一项关于平板电脑与书籍阅读的研究发现,与纸质书相比,人们在平板电脑上阅读的速度 要慢 20-30%,记住的信息要少 20%,理解的内容要少 10%。)"可判断,作者认为平板电脑阅读的效率比纸质 书低。故选 A 项。

【33题详解】

推理判断题。根据文章最后一段"In many areas, libraries are such an important part of the community network that they could never be replaced by a simple object. (在许多领域,图书馆是社区网络中重要的一部分,它们永远不 会被一个简单的对象所取代。)"及全文内容可推断,文章主要介绍了图书馆的优点及重要性。故选 B 项。

【34题详<mark>解</mark>】

NN

推理判断题。根据文章第三段"However, it would be a serious mistake to replace libraries with tablets. (然而,用平板电脑取代图书馆将是一个严重的错误。)"可知,文章中心论点为平板电脑不能取代图书馆。根据文章第三段"First, digital books and resources are associated with less learning and more problems than print resources. (首先,与印刷资源相比,数字书籍和资源与更少的学习和更多的问题相关。)"可知,此处为文章的第一个要点。根

14 / 19

据文章第四段"Second, it is incredibly narrow minded to assume that the only service libraries offer is book lending. (其次,如果认为图书馆提供的唯一服务就是借书,那就太狭隘了。)"可知,作者提出了第二个要点。文章 第四段"Some of these benefits include acting as a quiet study space, giving people a way to converse with their neighbors, holding classes on a variety of topics, providing jobs, answering patron questions, and keeping the community connected.(这些好处包括充当一个安静的学习空间,让人们有机会与邻居交谈,举办各种主题的课 程,提供就业机会,回答顾客的问题,保持社区的联系。)"及"People see libraries as a way to connect with others and get their questions answered, benefits tablets can't offer nearly as well or as easily.(人们将图书馆视为一 种与他人联系并得到解答的方式,而平板电脑提供的好处远不及图书馆。)"分别是第二个要点里的两个分要 点。文章最后一段"In many areas, libraries are such an important part of the community network that they could never be replaced by a simple object.(在许多领域,图书馆是社区网络中如此重要的一部分,它们永远不会被一个简 单的对象所取代。)"为总结。因此文章有一个中心论点,两个分论点,其中第二个分论点中有两个要点,最 后总结。故选D项。

【答案】35.E 36.C 37.B 38.G 39.F

NN.O

【解析】

这是一篇说明文。当和家人朋友聚会的时候,人们总是痴迷于电子设备,文章给出一些方法,不使用电子设 备,参与一些合适的活动,聚会更愉快。

【35题详解】

上文"You might have noticed how everyone is addicted to their screen during family gatherings or bonding with friends. Disconnecting from devices might be challenging. (你可能已经注意到,在家庭聚会或与朋友交往时,每个人都对屏幕上瘾。切断与设备的联系可能很有挑战性。)"说明当和家人朋友聚会的时候,人们总是痴迷于电子设备,切断与设备的联系可能是一个挑战,选项 E"然而,有很多方法可以让你和朋友在一起的时候不去使用它们。"承接上文,转折语义,说明虽然是挑战,但是有很多方法可以解决,引出下文。选项中 spend time with your friends 和上文 bonding with friends 语义相关,选项中 them 代指上文中的 devices。故选 E 项。

【36题详解】

上文"By turning off your devices, it would focus the atmosphere more on your bonding. Everyone could feel more welcomed and invited. (通过关掉你的设备,它会把气氛更多地集中在你们的联系上。每个人都会感到更加受欢迎和被邀请。)"说明关掉设备后聚会时的气氛会更融洽,每个人都会感到更受欢迎,选项C"你和你的朋友们可以更多地互相关心。"进一步说明关掉设备后,你与朋友可以更多的相互关心,相处的更好。故选C项。

201

【37题详解】

上文"So what are the alternatives other than staring at the screen? Before the trend of high-tech devices, a board game had always been the source of entertainment when a group of friends wanted to have some fun. (那么除了盯着屏幕,还有什么别的选择呢?在高科技设备流行之前,当一群朋友想找点乐子的时候,棋盘游戏一直是娱乐的来源。)"说明了之前,人们也有不错的游戏娱乐,选项 B"那么为什么不把这些经典的活动带回来呢?"承接上文,说明应该把之前的游戏活动带回来,选项中 these classic activities 和上文中 a board game 语义相关。故选 B 项。

上文"Another helpful way to start a conversation with your friends is through playing question games. (另一个与朋友 开始对话的有用方法是玩问答游戏。)"介绍了另一种脱离设备与朋友对话的游戏,选项 G"这类游戏的主要理 Kaozx 念是轮流参与。"是对这种游戏的进一步阐述说明,说明这种游戏轮流参加。故选 G 项。

0

【39题详解】

下文"While it is important to enjoy your get-together, going into a purposeful conversation is also necessary. (尽管享 受你们的聚会很重要,但进行有目的的谈话也是必要的。)"说明了聚会时的娱乐尽管重要,有目的的谈话也 是必要的,选项F"娱乐并不是与朋友互动的唯一方式。"位于段首,点明本段主题,说明与朋友互动的方式, 除了娱乐还有其他方式。选项中 Entertainment 与上文中 enjoy your get-together 语义相关。故选 F 项。

【答案】 40. The balsa tree.

The balsa tree in South and Central America.

It is made of the balsa tree in South and Central America.

Transparent wood is made from the balsa tree in South and Central America.

41. Along with contributing to greenhouse gases, glass contributes to a loss of energy.

Not only does glass lose energy, but it brings about greenhouse gases.

Glass result in both greenhouse gases and a loss of energy.

42. Traditional glass is often used for residential building windows because its thermal management capability is higher than that of transparent wood.

According to the passage, transparent wood is approximately five times more thermally efficient than glass.

43. Transparent wood is more durable, energy-efficient, and environment-friendly than traditional glass. Firstly, it can stand much stronger force and will bend when damaged, rather than breaking into pieces. Next, it is about five times more thermally efficient than glass, cutting energy costs. Finally, its resource reduces carbon emissions. MN

【解析】

本文是一篇说明文。文章主要介绍了已经被设计出的,且可以取代传统玻璃的透明木材的优点。

【40题详解】

细节理解题。根据文章第二段"The innovation was developed using wood from the balsa tree in South and Central America, which claims to be five times more thermally efficient than glass. (这一创新是用来自中南美洲的巴尔沙树 的木材开发的,这种木材声称比玻璃的热效率高5倍。)"可知,透明木是由来自中南美洲的巴尔沙树的木材 制成的。故答案为 The balsa tree./The balsa tree in South and Central America./It is made of the balsa tree in South and Central America./Transparent wood is made from the balsa tree in South and Central America..

【41题详解】

句意猜测题。根据文章第五段"Along with contributing to greenhouse gases, glass contributes to a loss of energy. (除了产生温室气体外,玻璃还会造成能量损失。)"可知,划线句表示玻璃会产生温室气体还会导致能量损

失。故答案为 Along with contributing to greenhouse gases, glass contributes to a loss of energy./Not only does glass lose energy, but it brings about greenhouse gases./Glass result in both greenhouse gases and a loss of energy.

【42题详解】

推理判断题。题目陈述"Traditional glass is often used for residential building windows because its thermal management capability is bisher the start of the st management capability is higher than that of transparent wood. (传统的玻璃由于其热管理能力高于透明木材,所 以常被用于住宅建筑窗户。)"说明传统玻璃热效率高。根据文章最后一段"It is approximately five times more thermally efficient than glass, cutting energy costs. (它的热效率大约是玻璃的五倍,降低了能源成本。)"说明透 明木材的热效率高。陈述与文章不符。故答案为 Traditional glass is often used for residential building windows because its thermal management capability is higher than that of transparent wood.

According to the passage, transparent wood is approximately five times more thermally efficient than glass.

【43题详解】

细节理解题。根据文章第三段"Unlike traditional glass, the transparent wood can stand much stronger force and will bend when damaged, instead of crashing.(与传统玻璃不同的是,透明的木材可以承受更强的力,当损坏时,它 会弯曲,而不是破碎。)",文章第六段"The bonding between PVA and cellulose in the wood, creates a tightly packed structure that allows for more thermal protection and makes it more lasting and lighter than glass. (聚乙烯醇 (PVA)和木材中的纤维素之间的结合,创造了一个紧凑的结构,允许更多的热保护,使其比玻璃更持久,更 轻。)"以及文章最后一段"It is approximately five times more thermally efficient than glass, cutting energy costs. It is made from a sustainable, renewable resource with low carbon emissions. (它的热效率大约是玻璃的五倍,降低了 能源成本。它是由可持续的,可再生的,低碳排放的资源制作的)"可知,透明木相对于传统玻璃的优点。故 答案为 Transparent wood is more durable, energy-efficient, and environment-friendly than traditional glass. Firstly, it can stand much stronger force and will bend when damaged, rather than breaking into pieces. Next, it is about five times ...ssions more thermally efficient than glass, cutting energy costs. Finally, its resource reduces carbon emissions.

44. 【答案】One possible version:

Good evening, ladies and gentlemen, boys and girls,

This evening, we gather here to have a send-off meeting. Our English teacher Mr. Jim is going to return to his country for winter holidays. I am on behalf of the class to give a speech to express our sincere gratitude for what Mr Jim has done to help us.

He is almost a perfect teacher in our eyes. His sense of humor and the way he taught us can always make English classes so fascinating that we all actively get involved in them. With his guidance, all of us have made great progress in our spoken English. Moreover, he is always ready to help. Whenever we're in trouble, he is always the first man for us to depend on.

Thank Mr. Jim again and wish him a safe journey home and a happy life in the future.

That's all.

Thank you!

【解析】

【分析】

本篇书面表达属于应用文,要求你们班的外教 Jim 先生即将回国,你将代表全班在欢送晚会上发言。请你用英 WWW.9kaozx.com 文写一篇发言稿。

【详解】第一步: 审题

体裁:应用文

时态: 根据提示, 时态主要为一般现在时。

结构: 总分法

总分法指把主题句作为总说,把支持句作为分说,并以这种方式安排所写内容。

要求:

1. 介绍外教 Jim 先生的人品和工作

2. 感谢他在学习和生活中给予的帮助;

3. 表达对 Jim 的祝福。

第二步:列提纲(重点词组)

have a send-off meeting; return to his country; on behalf of; give a speech; express our sincere gratitude for; get involved in; With his guidance; make great progress; be ready to; depend on

第三步: 连词成句

1. I am on behalf of the class to give a speech to express our sincere gratitude for what Mr Jim has done to help us.

2. His sense of humor and the way he taught us can always make English classes so fascinating that we all actively get WWW.9kaozx involved in them.

3. With his guidance, all of us have made great progress in our spoken English.

4. Whenever we're in trouble, he is always the first man for us to depend on.

5. Thank Mr. Jim again and wish him a safe journey home and a happy life in the future.

根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。

第四步:连句成篇(衔接词) (供参考)

1.表文章结构顺序: First of all, Firstly/First, Secondly/Second... And then, Finally, In the end, At last

2.表并列补充关系: What is more, Besides, Moreover, Furthermore, In addition As well as, not only...but (also), including

3.表转折对比关系: However, On the contrary, but, Although+clause(从句), In spite of+n/doing, On the one hand...,On the other hand... Some...,while others...,as for, so...that...

4.表因果关系: Because, As, So, Thus, Therefore, As a result

连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰,

18 / 19

【点睛】[高分句型 1] I am on behalf of the class to give a speech to express our sincere gratitude for what Mr Jim has done to help us. (what 引导的宾语从句)

[高分句型 2]His sense of humor and the way he taught us can always make English classes so fascinating that we all actively get involved in them. (so...that...引导的结果状语从句)

[高分句型 3]Whenever we're in trouble, he is always the first man for us to depend on. (有 Whenever 引导的让步状 语从句)

WWW.9kaoz

www.gkaoz

www.gkaozx



关于我们

北京高考在线创办于 2014 年,隶属于北京太星网络科技有限公司,是北京地区极具影响力的中学升学服务平台。主营业务涵盖:北京新高考、高中生涯规划、志愿填报、强基计划、综合评价招生和学科竞赛等。

北京高考在线旗下拥有网站门户、微信公众平台等全媒体矩阵生态平台。平台活跃用户 40W+,网站年度流量数千万量级。用户群体立足于北京、辐射全国 31 省市。

北京高考在线平台一直秉承 "精益求精、专业严谨"的建设理念,不断探索"K12 教育+互联网+大数据"的运营模式,尝试基于大数据理论为广大中学和家长提供新鲜的高 考资讯、专业的高考政策解读、科学的升学规划等,为广大高校、中学和教科研单位提供"衔 接和桥梁细带"作用。

平台自创办以来,为众多重点大学发现和推荐优秀生源,和北京近百所中学达成合作关系,累计举办线上线下升学公益讲座数百场,帮助数十万考生顺利通过考入理想大学,在家长、考生、中学和社会各界具有广泛的口碑影响力

未来,北京高考在线平台将立足于北京新高考改革,基于对北京高考政策研究及北京高 校资源优势,更好的服务全国高中家长和学生。

