

2021 北京通州高三(上)期末

英 语

本试卷共 12 页, 三部分, 共 100 分。考试时间 90 分钟。考生务必将答案答在答题卡上,在试卷上作答无效。考试结束后,将答题卡交回。

第一部分:知识运用(共两节,30分)

第一节 完型填空(共10小题;每小题1.5分,共15分)

阅读下面短文,掌握其大意,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

Kindness from a Stranger

When I was a teenager, I travelled with my friends in Europe. One night when we arrived in Berlin, my friends w	Norce .
	vere
tired and stayed in the hotel while I chose to 1 this city. However, I got lost in Berlin.	

tired and stayed in the hotel while I chose to 1 this city. However, I got lost in Berlin.									
That night I visited many attractions around the city. When the tiredness began to set in, I checked the time on my									
watch. I was to see that it was two o'clock in the morning! On my way to the subway station, I walked past a									
bakery. 3 I realized that it was my dad's birthday. This would be the first birthday I couldn't 4 with him									
because he passed away a few months earlier. At that time, the train was about to leave. I dashed onto the train. At first, I									
was thankful to have5 it onto the train,6 it quickly turned to panic when I noticed that the train was headed									
in the wrong direction!									
I looked around the nearly7 train. Only a young woman was sitting quietly by the window and I came up to he									
"Hi. Do you speak English? I'm lost. Can you help me?" I asked. She told me how to return to where I had first gotten on									
the train. I was too nervous to follow her8 Without thinking, I blurted out. "Can you come with me?" Her face									
froze at my sudden request. After a second of 9, she agreed to help me.									
On the journey back to my train station, we shared our life stories, our heartaches and our hopes for the future. At my									
stop, I 10 her for accompanying me back. I gave her a hug for a stranger's kindness.									
1. A. inspect	B. search	C. explore	D. observe						
2. A. surprised	B. worried	C. confused	D. puzzled						
3. A. Eventually	B. Fortunately	C. Happily	D. Suddenly						
4. A. congratulate	B. celebrate	C. maintain	D. select						
5. A. made	B. had	C. left	D. got						
6. A. so	B. for	C. and	D. but						
7. A. new	B. empty	C. dangerous	D. dark						
8. A. introductions	B. explanations	C. expressions	D. instructions						
9. A. doubt	B. anger	C. hesitation	D. excitement						
10. A. thanked	B. inspired	C. educated	D. attracted						

1 / 19

官方微信公众号: bj-gaokao 咨询热线: 010-5751 5980

微信客服: gaokzx2018

官方网站: <u>www.gaokzx.com</u>



第二节 语法填空 (共10小题;每小题1.5分,共15分)

Α

	阅读下列短文,	根据短文内容填空。	在未给提示词的空白处仅填写了	1个适当的单词,	在给出提示词的空白处
用扌	舌号内所给词的正	E确形式填空。			

What happens when you ask someone to draw a map of the world? The results can be very ____11___ (amuse). In fact, ____12___ the world looks like is not very clear in many people's mind. You might expect some errors in the positions of countries. After all, this is a task _____13___ requires a certain skill with a pencil and a good memory. But many people do not even know the relative size of continents! They tend to enlarge them or make them ____14___ (small), according to their point of view. For this reason, usually the home continent is drawn too large.

B

阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写1个适当的单词,在给出提示词的空白处用括号内所给词的正确形式填空。

The University of Bologna in northern Italy is different from most North American universities. One major difference is its age. ____15___ (found) in the tenth century, it is the oldest university in Europe. Its ancient halls give students an appreciation of history. North American universities, on the other hand, are all____16___ (relative) new, and students are generally surrounded by more modern buildings. Another difference is the campus. Unlike the North American university campus, there are no open spaces for students ____17___ (meet) in near this old Italian institution. Instead, students meet on the streets or in cafes.

C

阅读下列短文,根据短文内容填空。在未给提示词的空白处仅填写 1 个适当的单词,在给出提示词的空白处 用括号内所给词的正确形式填空。

第二部分:阅读理解(共两节,38分)

第一节 (共14小题;每小题2分,共28分)

阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

A

In a year when time barely has any meaning, it should come as no surprise that the holidays are right around the corner. That happens fast! Anyway, it's never too early to shop for presents, whether they're for your parents, friends, significant other or even yourself.

2 / 19

咨询热线:010-5751 5980

官方网站: www.gaokzx.com

官方微信公众号: bj-gaokao



Everyone deserves a little something for making it through 2020, so we've put together this list of presents to put a smile on anyone's face. We combed the Internet and went into our testing archives to find the best gifts for him and gifts for her. For more ideas, check out our roundups(综述) of 5-star Amazon gifts and top-rated Nordstrom gifts.

Best gifts for him

Apple Watch Series 6 (starting at \$479; amazon.com)

Apple's new smartwatch made a splash in September, when new colors, loops and blood oxygen monitoring capabilities were unveiled(发布). We tested it out and are happy to report it's our pick for the best smartwatch of 2020. We're sure it's going to be a hot gift this year, so get yours early.

Baboon Go-Bag Small (\$111.75, originally \$149; baboontothemoon.com)

If the guy in your life has been locked up inside the house, it might be time for a weekend getaway (while being safe and socially distant, of course). If that's the case, he'll love this small duffel bag from Baboon to the Moon, which is waterproof and made with super-durable OM Stardust Ballistic shell material. Need more than a weekend? It also comes in a larger size for a more extended escape.

Best gifts for her

CRZ Yoga(瑜伽) Women's High-Waist Yoga Pants(裤子) (starting at \$24; amazon.com)

If she needs a refresh to her work-from-home outfit, or just a pair of comfortable leggings to lounge around in, this pair from CRZ Yoga is the gift for her. They're similar to Lululemon's cult-favorite Align leggings, but for just \$24 you can give her the buttery soft feel without draining your wallet.

Apple iPad 8th Generation (starting at \$299, originally \$329; amazon.com)

Apple also released its newest iteration of the always-great iPad, bringing faster processing times and a good user interface with iPadOS. We tested it and thought the balance of price and performance was so excellent that we named it the best tablet(平板电脑) of 2020.

- 21. What might be a better alternative if you want to bring smooth feelings to your wife without spending too much money?
 - A. Apple Watch Series 6.

B. Baboon Go-Bag Small.

C. CRZ Yoga pants.

- D. Apple iPad 8th Generation.
- 22. Where would you most probably see this article?
 - A. On an advertisement website.

B. In a brochure for Apple products.

C. In a financial magazine.

D. In a quality report.

В

At the Santos family's apartment in Sao Paulo, Brazil, the doorbell is constantly ringing. All the friends and neighbors are there to hear what happened to two-year-old Carmelita. Her mother has tears in her eyes, but they are tears of relief, of thankfulness. Her Carmelita is smiling shyly, safe in her father's lap.

The story could easily have ended very differently, not so happily. It all started this morning just before noon. Mrs. Santos was returning from the supermarket with her daughter and a friend, their neighbor. They stopped on the stairway of their building at their fifth-floor apartment. The neighbor opened her door first, and little Carmelita ran past her. She knew

3 / 19 官方微信公众号:bj-gaokao 咨询热线:010-5751 5980



the apartment well, since she had visited it many times. The friend put down her keys and shopping bags, and turned back a moment to Mrs. Santos.

At that moment, there was a sudden gust of wind and the door to the apartment slammed shut. Carmelita was inside, alone.

Then the friend remembered that she had left her kitchen window open. She and Mrs. Santos rushed to the Santos apartment and telephoned the police. But there was no time to get help in opening the neighboring apartment. They could see that Carmelita was already leaning out of the kitchen window. She had climbed onto a chair, and soon she was climbing out onto the window sill(窗台).

Mrs Santos called to Carmelita to go back inside. But the little girl did not understand the danger and did not want to go back. She only waved to her mother.

Then she lost her balance and her feet slipped off the window sill. She managed to hold on for a while with her hands, but she began to be afraid. Her mother screamed for help, and now Carmelita was crying desperately.

And then she could hold on no longer. Several people had run out into the street on hearing all the screaming. They saw the child hanging onto the window sill and got ready to catch her. Down she fell, five long stories and landed safe and sound in the arms of three strong men. They were Luis, Augusto, and Alfonso Nunes, father and sons. When they heard the screams, they ran from their auto repair shop across the street.

"I never thought we'd do it," said Alfonso afterwards. "But I kept thinking, if we don't catch her, she'll die and I'll feel sad and guilty all my life."

All the neighbors want to shake hands with the three heroes. Carmelita's parents cannot believe how close they came to losing their daughter. And how lucky they are to have her still.

23. Who saved Carmelita eventually?

A. The neighbors in the building.

B. Men of an auto repair shop.

C. Mrs. Santos' friend.

D. The nearby policemen.

24. What can we learn from the story?

A. Carmelita waved to her mother because her mother smiled at her.

B. Carmelita was left alone in the apartment due to her father's mistake.

C. Carmelita couldn't hold on the window sill for she was frightened and weak.

D. Carmelita was rescued before she was falling from the window sill.

25. From what Alfonso said, we can tell that he was _____

A. strong-willed.

B. humorous.

C. intelligent.

D. responsible.

26. What's the title of the passage?

A. An Unexpected Danger

B. An Amazing Rescue

C. A Naughty Girl

D. A Careless Mother

C

4 / 19

咨询热线: 010-5751 5980

官方网站: www.gaokzx.com

官方微信公众号: bj-gaokao



An audience of patients with Alzheimer's(老年痴呆症) disease listens with concentrated attention as a young woman sings the French song "Beau Soir". Despite his failing mind, one of the men in the crowd, Les Dean, translates the words into English for a friend.

Dean, 76, once taught music at Chicago's Senn High School, invented and sold his own music education system and sang with the Chicago Symphony Chorus. Now, like many patients with Alzheimer's, he is, to some extent, lost in the past, a stranger to the present. But when the music plays, he smiles and is transported to a place of beauty, where everything still makes sense.

In recent years, music therapy(疗法) has grown in popularity for its seeming ability to help calm people with dementia(痴呆) and reconnect them with their memories. Now a Northwestern University researcher is testing whether music played for residents of a suburban nursing home can be therapeutic, whether it can improve cognition(认知), conversation and relationships.

A person with dementia can recede(倒退) so far that he or she is no longer responsive, suggesting personality and consciousness (意识) have been lost. But in his book *Musicophilia: Tales of Music and the Brain*, the well-known neurologist Dr. Oliver Sacks wrote that he'd seen such patients shake or weep while listening to music. "Once one has seen such responses," he wrote, "one knows that there is still a self to be called upon, even if music, and only music, can do the calling."

For some people with dementia, music therapy has been shown to enhance attention and cognition to improve behavior while reducing the use of drugs and to reduce anxiety and depression. Singing songs can help refresh specific memories that otherwise might have been forgotten completely, experts say. Also, some patients are so nonresponsive, they may need music wake them up and get them moving.

Attracted by the potential benefits, Dr. Borna Bonakdarpour, a neurologist with Northwestern University's Feinberg School of Medicine, put together a music therapy study at Silverado Orchard Park Memory Care Community.

Each week for 12 weeks, the nonprofit Institute for Therapy Through the Arts held concerts for 10 Silverado residents. The musicians are specially trained to apply their skills to therapy, often by interacting with patients during performances and getting them to beat on drums, sing and dance.

A similar group of residents in another nursing home went without the therapy to compare results. Since finishing the initial study period, researchers are analyzing the results and hope to try the same treatment for the opposite group in the future.

"Music therapy is gaining more confidence now as an intervention($\uparrow \uparrow \lambda$), so this is a very exciting time," Bonakdarpour said. "We thought when people get Alzheimer's, they're done because there's no medicine to cure it. But there's so much we can do to have an impact and improve their quality of life."

- 27. Why is Les Dean mentioned at the beginning?
 - A. To present his amazing life before he got the Alzheimer's disease.
 - B. To inspire the people who also suffered from the disease.
 - C. To tell the readers that he was a music lover.
 - D. To show the surprising function of music.
- 28. Which of the following statement is true according to the passage?

5 / 19

咨询热线: 010-5751 5980

官方微信公众号: bj-gaokao 官方网站: www.gaokzx.com



- A. Dr. Oliver Sacks believed music could call upon a self in Alzheimer's patients.
- B. When patients are nonresponsive, music could hardly have any effect on them.
- C. Northwestern University has tested music can improve the patients' conversation.
- D. It is obvious that singing can make the patients' memories back to normal.
- 29. From Bonakdarpour's research, we can learn that
 - A. the music therapy study has been successfully completed.
 - B. the patients show no interest in music therapy.
 - C. music therapy can help to improve the patients' life quality.
 - D. music therapy have a negative effect on the patients as an intervention.
- 30. What does the author mainly want to tell us in the passage?
 - A. The terrible disease can be cured by music therapy.
 - B. Music is beneficial to the people lost in Alzheimer's darkness.

官方微信公众号: bj-gaokao

- C. People gradually realize the benefits of music.
- D. Everyone should fall in love with music.

D

This may be the 21st century but when it comes to information communication technology (ICT), the gender divide between boys and girls, shows no sign of closing.

This is bad news for the ICT industry where men outnumber women by over five to one. The industry needs at least an extra million recruits(新成员) over the next five years. Obviously women as well as men are going to have to fill these recruitment gaps. The ICT companies are worried about the shortage of men and women to fill their vacancies(空缺) in the future.

It is believed that women are very well suited to working in ICT. They enjoy working in teams and like looking for creative connections. Many women have the kind of personal skills which are considered essential in developing "new technology". Professionals who work in Information Technology are constantly creating the world around us, and this can't be done if you don't know how people work and how they play. To come up with ideas that will actually make a difference to modern life, you have to understand how people live and work.

In spite of the fact that ICT jobs are well paid and women tend to do well in them, research shows that girls' opinions of the industry are uniformly negative. Only 5% would consider entering the ICT industry compared to 14% for law and 26% for medicine. Up to the age of 11 girls see ICT as entertaining and interesting but after that age negativity sets in. By the age of 13 this negative view of ICT is confirmed.

After school activities encourage some girls to use Information Technology, and getting ICT staff and other teachers together helps to develop imaginative use of ICT. Imaginative use of ICT especially in music, art, drama, geography and media studies, all helps to open girls' eyes to the fact that careers in computing can cut across so many different areas.

There is a significant difference in the learning styles between boys and girls. The ICT class in schools is often an exercise where every student completes the same class assignment largely by rote(死记硬背). Although girls follow

6 / 19

咨询热线: 010-5751 5980



successfully, they will achieve enjoyment and excellence if allowed to diversify and be creative. For girls, just pressing buttons is not enough.

Another <u>initiative</u> is setting up computer clubs aimed at younger girls aged 8 to 14. This is known to inspire girls to develop their ICT skills and to show them that ICT can be both creative and interesting.

We can't afford to have girls missing out.

- 31. Why are girls fit for the job in information communication technology?
 - A. Because they prefer independent and fresh working style.
 - B. Because they want to succeed and enjoy working with creative teammates.
 - C. Because they like cooperating with teammates and exploring new things.
 - D. Because they are interested in music, art, geography and media studies.
- 32. What is the attitude of girls to ICT by the time they become teenagers?
 - A. positive.

B. uninterested.

C. serious.

- D. disappointed.
- 33. What does the underlined word "initiative" in Paragraph 7 probably mean?

A. method

B. skill

C. behavior

- D. situation.
- 34. What can we infer from the passage?
 - A. We find more men in ICT industry mainly because of their interest.
 - B. Now people can't find difference between boys and girls in ICT industry.
 - C. Girls aren't willing to choose ICT as a career for they can't get high salary.
 - D. It is time for us to take measures to make more girls come into ICT fields.

第二节(共5小题;每小题2分,共10分)

根据短文内容,从短文后的七个选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。

Fear of Missing Out

It's a common experience: You're scrolling through a social media page, and you see pictures of friends traveling or going to parties. Suddenly you start to wonder why you're not doing those things. Are you missing out on something fun and exciting because you're locked into everyday life? This experience has come to be known as the fear of missing out, sometimes abbreviated(第写) FOMO. ___35___ But with the rise of social media, FOMO is becoming much more common.

Wanting to be in on the fun when exciting things are happening is completely normal. But for some people, it can lead to an addiction to checking their phones to find out what other people are doing. Even while doing things that are fun or necessary, people can feel like there's something better going on elsewhere. This urge to connect can lead them to disconnect from the people they are actually with. ____36___It can even be dangerous; some people try to check messages while driving.

官方微信公众号: bj-gaokao

官方网站: www.gaokzx.com

7/19 咨询热线: 010-5751 5980



Remember that what people choose to post on social media does not necessarily reflect their life overall. People tend to pick and choose the things they share, so we only ever know a small part of anyone else's life.

You cannot be everywhere and do everything that might be interesting or productive, and that's OK.

It might even be necessary to turn off your phone or log out of social media for a while. ___38 __You can even set particular times in your day to check email and social media. By stepping away for a time, you can help keep other people's lives in perspective.

Finally, focus on the things in front of you. Enjoy them, do them well and let everything else go. 39

Don't let the fear of missing out cause you to miss out on the good things you have in life. Relax, enjoy what you do and let other people enjoy their lives without envying them.

- A. To some extent, people have always worried about missing out on things.
- B. Without the social media you will get unconnected with the whole world.
- C. It also prevents them from being satisfied with the good things in their lives.
- D. When you fully engage with life, you'll worry less about what you're not doing.
- E. Get rid of the constant reminders of everything that's happening in the world.
- F. It's difficult to connect with the reasons why you choose not to participate.
- G. It's also important to be humble and acknowledge your limitations.

第三部分: 书面表达(共两节, 32分)

第一节(共4小题;第1、2小题各2分,第3小题3分,第4小题5分,共12分)

阅读下面短文和问题,在答题卡相应题号后的横线上写下相关信息,完成对该问题的回答。

Mobile Translators

Not that long ago, portable(便携的) translation devices were only commonplace in works of science fiction. Travelers who headed to foreign countries took dictionaries or phrasebooks with them. But now people can access instant translation services almost anywhere they go.

Online translations are free, and when you use translation apps like Google Translate or iTranslate, sometimes you don't even have to look things up! Just point your phone's camera at some text, and a translation instantly appears. If you want to translate something being said aloud, just turn on your phone's microphone. Some apps even have a conversation mode where you take turns speaking with someone in a different language.

Translation apps make foreign travel much easier than before. They are valuable when it comes to communicating with taxi drivers or hotel staff who don't speak your language. But these apps are far from perfect. Sometimes a translation makes no sense, and you can only guess what it mainly means. Other times, you might not know that the translation has failed until you try it on a native speaker.

Although these apps are not perfect, you'll still feel surprised when considering what's happening underneath the app's surface. You might not appreciate how advanced modern translation systems are! Translators use machine learning to compare millions of examples of human translated texts. That information helps the program reproduce more natural sounding translations based on real-world examples. People can flag incorrect or unhelpful translations and suggest better ones. This input is then used to make future translations better.

8 / 19

咨询热线: 010-5751 5980

官方微信公众号: bj-gaokao 官方网站: www.gaokzx.com



With programs like Google Translate, it can be hard to get good translations for single words because most words have multiple meanings. It's better to try short sentences that provide context instead. But make the sentence straightforward. Anything too complicated or idiomatic will likely produce unusual results.

As people continue to use translation services, translations will improve. One day you might not have to worry about a poor translation causing an embarrassing misunderstanding. But used wisely, they are still excellent aids for exploring and understanding the world around you.

- 40. How do the translation apps make foreign travel easier than before?
- 41. Please explain the underlined sentence in your own words.
- 42. Please decide which part is false in the following statement, then underline it and explain why.

Mobile translators use machine to process words, so the author worries about the efficient application of the translators in the future.

43. Please briefly write out what benefits mobile translators bring to you. (about 40 words)

第二节 (20分)

书面表达

- 44. 假设你是红星中学高三学生李华,你的英国笔友 Jim 在给你的邮件中提到他准备参加学校组织的"青少年健康 生活论坛",正在收集相关资料。他很想了解你对健康生活的看法,请你给 Jim 回信,内容包括:
 - 1. 健康生活的益处;
 - 2. 如何保持健康生活。

注意:

- 1. 词数不少于 90;
- 2. 开头和结尾已给出,不计入总词数

提示词:论坛 forum

Dear Jim,

Yours

Li Hua

9 / 19

官方微信公众号: bj-gaokao 咨询热线: 010-5751 5980



2021 北京通州高三(上)期末英语

参考答案

第一部分:知识运用(共两节,30分)

第一节 完型填空(共 10 小题;每小题 1.5 分,共 15 分)

【答案】1. C 2. A 3. D 4. B 5. A 6. D 7. B 8. D 9. C 10. A

【解析】

本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者在异国他乡迷路了,在一个陌生女人的帮助下重新回到上车的地方, 在途中互相分享了彼此的人生故事,作者在最后十分感激这份来自陌生人的善意。

【1题详解】

考查动词词义辨析。句意:一天晚上,当我们到达柏林的时候,我的朋友们都累了,就住在酒店里,而我选择 了探索这个城市。A. inspect 检查; B. search 寻找; C. explore 探索; D. observe 观察。根据"However, I got lost in Berlin."和转折连词 while 可知,作者选择探索这个陌生的城市。故选 C。

【2题详解】

考查形容词词义辨析。句意: 我吃惊地发现已经是凌晨两点钟了! A. surprised 惊讶的; B. worried 担心的; C. confused 困惑的; D. puzzled 困惑的。根据"it was two o'clock in the morning!"可知,作者发现已经是凌晨两点 钟了, 感到很吃惊。故选 A。

【3题详解】

考查副词词义辨析。句意:突然我意识到那天是我爸爸的生日。A. Eventually 最终; B. Fortunately 幸运地; C. Happily 高兴地; D. Suddenly 突然。根据"On my way to the subway station, I walked past a bakery."可知,作者是 路过一家面包店时,才突然意识到那天是爸爸的生日。故选 D。

4题详解】

考查动词词义辨析。句意:这将是我第一次不能和他一起庆祝生日,因为他几个月前就去世了。A. congratulate 祝贺; B. celebrate 庆祝; C. maintain 维持; D. select 选择。celebrate birthday 庆祝生日。根据"I realized that it was my dad's birthday"以及" because he passed away a few months earlier."可知,作者不能和爸爸一起庆祝生日 了。故选 B。

【5题详解】

考查动词词义辨析。句意:一开始,我很庆幸自己上了火车,但当我注意到火车朝错误的方向开时,我很快陷 入了恐慌!A. made 使得; B. had 拥有; C. left 离开; D. got 得到。make it 成功。根据"I was thankful to"可知,作 者很庆幸自己成功地上了火车。故选 A。

【6题详解】

10 / 19

官方微信公众号: bj-gaokao 咨询热线: 010-5751 5980

官方网站: www.gaokzx.com



考查连词词义辨析。句意:一开始,我很庆幸自己上了火车,但当我注意到火车朝错误的方向开时,我很快陷入了恐慌!A. so 所以; B. for 因为; C. and 和; D. but 但是。前后句之间为转折关系,所以用转折连词 but。故选 D。

【7题详解】

考查形容词词义辨析。句意:我环视了一下几乎空无一人的火车。A. new 新的; B. empty 空的; C. dangerous 危险的; D. dark 黑暗的。根据"Only a young woman was sitting quietly by the window"可知,火车上几乎空无一人。故选 B。

【8题详解】

考查名词词义辨析。句意:我太紧张了,不能听懂她的指示说明。A. introductions 介绍; B. explanations 解释; C. expressions 表达; D. instructions 说明。根据"I was too nervous"可知,当时作者太紧张,所以不能明白她给作者的指示说明。故选 D。

【9题详解】

考查名词词义辨析。句意: 犹豫了一秒钟后,她同意帮助我。A. doubt 怀疑; B. anger 生气; C. hesitation 犹豫; D. excitement 激动。根据"Her face froze at my sudden request."可知,年轻的女士犹豫了一下。故选 C。

【10题详解】

考查动词词义辨析。句意:在车站,我感谢她陪我回来。A. thanked 感谢;B. inspired 鼓舞;C. educated 教育;D. attracted 吸引。根据"I gave her a hug for a stranger's kindness."可知,作者非常感谢年轻的女士陪作者回来。故选

【答案】11. amusing

- 12. what 13. that/which
- 14. smaller

【解析】

本文是一篇说明文。文章主要介绍了当你让别人画一张世界地图时所发生的情况。

【11 题详解】

考查形容词。句意:结果可能非常有趣。主语是物,所以用-ing 形式形容词作表语,表示事物的特征。故填amusing。

【12 题详解】

考查名词性从句。句意:事实上,这个世界在很多人的心目中并不是很清楚。分析句子可知,空格处引导句主语从句,从句缺少主语,且指物,所以用连接词 what。故填 what。

【13 题详解】

考查定语从句。句意:毕竟,这是一项需要使用铅笔和良好记忆力的任务。空格处引导定语从句,,先行词为task,在定语从句中作主语,所以用关系代词 which 或 that 引导。故填 that/which。

11 / 19

咨询热线: 010-5751 5980

官方微信公众号: bj-gaokao 官方网站: www.gaokzx.com



【14 题详解】

考查形容词比较级。句意:根据他们的观点,他们倾向于放大或缩小它们。根据句意,可知用形容词的比较级形式。故填 smaller。

【答案】15. Founded

16. relatively

17. to meet

【解析】

这是一篇说明文。文章主要介绍了位于意大利北部的博洛尼亚大学的一些情况,如建立时间、校园特色等。

【15 题详解】

考查非谓语动词。句意:它成立于 10 世纪,是欧洲最古老的大学。分析句子结构可知 found 在句中应用非谓语动词形式,与逻辑主语 it 构成被动关系,故应用过去分词作状语,句首单词首字母要大写。故填 Founded。

【16题详解】

考查副词。句意:另一方面,北美的大学都是相对较新的,学生们通常被更现代化的建筑所包围。修饰形容词 new 应用副词 relatively,作状语。故填 relatively。

【17 题详解】

考查非谓语动词。句意:与北美大学校园不同的是,在这所古老的意大利大学附近没有开放的空间供学生聚会。结合句意表示"没有空间供某人做某事"短语为 no spaces for sb. to do sth.。故填 to meet。

【答案】18. are called

19. will respond

20. in

【解析】

本文是一篇说明文。文章主要介绍了工作时求职者的各种心理测试。

【18 题详解】

考查时态和语态。句意:所谓的心理测试越来越受欢迎。设空处为从句谓语动词,根据文章时态用一般现在时。主语 they 与 call 之间为被动关系,所以用被动语态。故填 are called。

【19 题详解】

考查时态。句意: 但是设置测试的人知道应聘者会这样回答。设空处为宾语从句的谓语动词。根据句意,用一般将来时。will 表示"将;会"。故填 will respond。

【20题详解】

考查介词。句意: 所以问题会用很多不同的方式重新表述,以检查申请者的一致性,让他们很难记住他们已经说过的内容。in ... way 以......方式。故填 in。

12 / 19

咨询热线: 010-5751 5980

官方微信公众号: bj-gaokao 官方网站: www.gaokzx.com



【答案】21.C 22.A

【解析】

本文是一篇应用文。文章主要推荐了四样适合送给妻子和丈夫的礼物。

【21 题详解】

细节理解题。根据文章倒数第二段"They're similar to Lululemon's cult-favorite Align leggings, but for just \$24 you can give her the buttery soft feel without draining your wallet. (它们类似于 Lululemon 最受欢迎的 Align 紧身裤,但只需 24 美元,你就可以给她黄油般柔软的感觉,而不用掏空你的钱包。)"可知,CRZ 瑜伽裤对于想要给妻子柔软感觉,又不想花太多的钱的男性来说是个不错的选择。故选 C 项。

【22 题详解】

推理判断题。根据文章第二段"We combed the Internet and went into our testing archives to find the best gifts for him and gifts for her.(我们在网上搜索,查看我们的测试档案,想找出最好的礼物送给他和她。)"及 amazon.com、baboontothemoon.com 可判断,这篇文章很可能在广告网站上看到。故选 A 项。

【答案】23. B 24. C 25. D 26. B

【解析】

本文是一篇记叙文。文章主要讲述了一个名为 Carmelita 的小女孩幸运获救的故事。

【23 题详解】

细节理解题。根据文章倒数第三段"When they heard the screams, they ran from their auto repair shop across the street. (当他们听到尖叫声时,他们从街对面的汽车修理店跑了出来。)"可知,救下 Carmelita 的是汽车修理店里的人。故选 B 项。

【24 题详解】

推理判断题。根据文章第六段"She managed to hold on for a while with her hands, but she began to be afraid. (她设法用手抓住了一会儿,但她开始害怕了。)"及第七段"And then she could hold on no longer. (然后她再也坚持不住了。)"可判断,Carmelita 因为太害怕导致无法坚持抓住窗户。故选 C 项。

【25 题详解】

推理判断题。根据文章倒数第二段"But I kept thinking, if we don't catch her, she'll die and I'll feel sad and guilty all my life. (但我一直在想,如果我们不抓住她,她会死的,我会一辈子感到悲伤和内疚。)"可判断,Alfonso 是一个具有责任感的人。故选 D 项。

26 题详解】

主旨大意题。根据全文内容可知,文章主要讲述了一个名为 Carmelita 的小女孩幸运获救的故事。所以用"An Amazing Rescue(一个了不起的救援)"作为文章标题最为合适。故选 B 项。

【答案】27. D 28. A 29. C 30. B

【解析】

官方网站: www.gaokzx.com



本文是一篇说明文。文章主要介绍了音乐对那些在老年痴呆症的黑暗中迷失的人是有益的。

【27 题详解】

推理判断题。根据文章第二段"But when the music plays, he smiles and is transported to a place of beauty, where everything still makes sense. (但当音乐响起时,他笑了,被带到一个美丽的地方,在那里一切仍然有意义。)"说明音乐对于 Dean 有效。并根据文章第三段"In recent years, music therapy has grown in popularity for its seeming ability to help calm people with dementia and reconnect them with their memories. (近年来,音乐疗法越来越受欢迎,因为它似乎能够帮助痴呆患者平静下来,并将他们与记忆重新连接起来。)"可以推断,一开始就提到莱斯·迪恩,是为了来展示音乐惊人的功能。故选 D 项。

【28 题详解】

细节理解题。根据文章第四段""Once one has seen such responses," he wrote, "one knows that there is still a self to be called upon, even if music, and only music, can do the calling."("一旦一个人看到了这样的反应,"他写道,"他就知道还有一个自我可以被召唤,即使音乐,而且只有音乐可以召唤。")"可知,Dr. Oliver Sacks 认为音乐可以唤起老年痴呆症患者的自我。故选 A 项。

【29 题详解】

细节理解题。根据文章最后一段"But there's so much we can do to have an impact and improve their quality of life. (但我们可以做很多事情来影响他们,改善他们的生活质量。)"及文章全文可知,音乐治疗有助于提高患者的生活质量。故选 C 项。

【30 题详解】

主旨大意题。根据文章第三段"In recent years, music therapy has grown in popularity for its seeming ability to help calm people with dementia and reconnect them with their memories.(近年来,音乐疗法越来越受欢迎,因为它似乎能够帮助痴呆患者平静下来,并将他们与记忆重新连接起来。)"及全文内容可知,文章主要说明音乐对那些在老年痴呆症的黑暗中迷失的人是有益的。故选 B 项。

【答案】31. C 32. B 33. A 34. D

【解析】

本文是一篇说明文。文章主要介绍了我们应该采取措施让更多的女孩进入信息和通信技术领域。

【31 题详解】

细节理解题。根据文章第三段"It is believed that women are very well suited to working in ICT. They enjoy working in teams and like looking for creative connections. (人们相信,女性非常适合在信息通信技术领域工作。她们喜欢团队合作,喜欢寻找有创造性的联系。)"可知,女性适合信息通信技术领域工作的理由是他们喜欢团队合作,喜欢寻找有创造性的联系。故选 C 项。

【32 题详解】



推理判断题。根据文章第四段"By the age of 13 this negative view of ICT is confirmed. (到 13 岁时,这种对信息和通信技术的负面看法得到了证实。)"可推断,当女孩们成为青少年时,她们对信息通信技术是不感兴趣的(uninterested)。故选 B 项。

【33 题详解】

词义猜测题。根据文章倒数第二段"This is known to inspire girls to develop their ICT skills and to show them that ICT can be both creative and interesting. (众所周知,这可以激励女孩发展她们的信息和通信技术,并向她们展示信息和通信技术既具有创造性又有趣。)"可猜测,"Another initiative"意为"另一项举措",是激励 8 到 14 岁的年轻女孩发展的措施。故选 A 项。

【34题详解】

推理判断题。根据文章倒数第二段"This is known to inspire girls to develop their ICT skills and to show them that ICT can be both creative and interesting. (众所周知,这可以激励女孩发展她们 信息和通信技术,并向她们展示信息和通信技术既具有创造性又有趣。)"及文章最后一段"We can't afford to have girls missing out. (我们不能让女孩们错过。)"可推断,现在是我们采取措施让更多的女孩进入信息和通信技术领域的时候了。故选 D项。

【答案】35. A 36. C 37. G 38. E 39. D

【解析】

本文是一篇说明文。短文介绍了"错失恐惧症"的定义,表现、影响和解决方法。

【35 题详解】

上文"Are you missing out on something fun and exciting because you're locked into everyday life? This experience has come to be known as the fear of missing out, sometimes abbreviated FOMO. (你是否因为被困在日常生活中而错过了一些有趣和令人兴奋的事情?这种经历被称为"害怕错过",有时简称为"错失恐惧症"。)"说明人们总是害怕错过一些东西。A 选项 To some extent, people have always worried about missing out on things. (在某种程度上,人们总是担心会错过一些东西。) 符合文意。 missing out 是关键词。故选 A 项。

【36 题详解】

上文"This urge to connect can lead them to disconnect from the people they are actually with. (这种联系的冲动会导致他们与真正在一起的人断开联系。)"说明社交控有着消极影响。下文"It can even be dangerous:some people try to check messages while driving. (这甚至可能是危险的:有些人试图在开车时查看信息。)"依旧说明社交控的消极影响。C 选项 It also prevents them from being satisfied with the good things in their lives. (这也会阻止他们对生活中美好的事物感到满足。)符合文意。 prevents them from being satisfied with the good things 呼应 disconnect from the people 和 It can even be dangerous。故选 C 项。

【37 题详解】

下文"You cannot be everywhere and do everything that might be interesting or productive, and that's OK. (你不可能 无处不在,做每件有趣或有成效的事情,但那也没关系。)"说明人要认识到自身的局限性。G选项 It's also

15 / 19

咨询热线: 010-5751 5980

官方网站: www.gaokzx.com

官方微信公众号: bj-gaokao



important to be humble and acknowledge your limitations.(谦逊并承认自己的局限性也很重要。)符合下文文意。You cannot be everywhere and do everything 呼应 acknowledge your limitations。故选 G 项。

【38 题详解】

上文"It might even be necessary to turn off your phone or log out of social media for a while. (甚至有必要关掉手机 或暂时退出社交媒体。)"说明我们需要摆脱提醒自己世界上发生事情的物品,填空处与暂时退出社交媒体有 关。E 选项 Get rid of the constant reminders of everything that's happening in the world. (摆脱那些不断提醒你世界上正在发生的一切事情的东西。)符合文意。Get rid of 呼应 turn off your phone or log out of social media。故选 E 项。

【39 题详解】

上文"Finally, focus on the things in front of you. Enjoy them, do them well and let everything else go. (最后,把注意力集中在你面前的事物上。享受它们,做好它们,让其他的一切都过去。)"说明我们要集中注意在面前的事情上,填空处与集中注意有关。D 选项 When you fully engage with life, you'll worry less about what you're not doing. (当你完全投入到生活中,你就不会那么担心你没有做什么。)说明集中注意的积极影响,符合文意。故选 D 项。

【答案】40. They are valuable when it comes to communicating with taxi drivers or hotel staff who don't speak your language.

- 41. The high level at which the modern translation systems are developing is beyond your imagination / You can't imagine how developed and advanced the modern translation systems are.
- 42. Mobile translators use machine to process words, so the author worries about the efficient application of the translators in the future.

In the last paragraph, the author says "As people continue to use translation services, translations will improve. One day you might not have to worry about a poor translation causing an embarrassing misunderstanding", so we can see the author holds an optimistic attitude towards the translators' future.

43. 言之有理即可

【解析】

本文是一篇说明文。文章主要介绍了移动翻译设备带来的积极影响,表达了作者对于移动翻译未来的乐观态度。

【40 题详解】

细节理解题。根据文章第三段"Translation apps make foreign travel much easier than before. They are valuable when it comes to communicating with taxi drivers or hotel staff who don't speak your language. (翻译应用程序让出国旅行比以前更容易了。当涉及到与与你语言不通的出租车司机或酒店员工交流时,它们很有价值。)"可知,当涉及到与与你语言不通的出租车司机或酒店员工交流时,它们很有价值,因此使国外旅行比以前更容易。故答案为 They are valuable when it comes to communicating with taxi drivers or hotel staff who don't speak your language.。

【41 题详解】

16 / 19

官方微信公众号: bj-gaokao 咨询热线: 010-5751 5980

微信客服: gaokzx2018

官方网站: www.gaokzx.com



句意猜测题。根据文章第四段"Although these apps are not perfect, you'll still feel surprised when considering what's happening underneath the app's surface. You might not appreciate how advanced modern translation systems are!(尽管这些应用程序并不完美,但当你考虑到应用程序表面下发生的事情时,你仍然会感到惊讶。你可能不知道现代翻译系统有多先进!)"可知,划线句表示现代翻译系统的先进超出想象。故答案为 The high level at which the modern translation systems are developing is beyond your imagination. / You can't imagine how developed and advanced the modern translation systems are.。

【42 题详解】

推理判断题。题目陈述"Mobile translators use machine to process words, so the author worries about the efficient application of the translators in the future. (移动翻译人员使用机器进行文字处理,因此笔者对未来翻译人员的高效应用表示担忧。)"表示笔者对未来翻译的高效的担忧。根据文章最后一段"As people continue to use translation services, translations will improve. One day you might not have to worry about a poor translation causing an embarrassing misunderstanding(随着人们继续使用翻译服务,翻译将会得到改善。有一天,你可能不必担心一个糟糕的翻译导致尴尬的误解。)"可知,作者对未来翻译服务持积极态度,陈述与文章不符。故答案为 Mobile translators use machine to process words, so the author worries about the efficient application of the translators in the future.

In the last paragraph, the author says "As people continue to use translation services, translations will improve. One day you might not have to worry about a poor translation causing an embarrassing misunderstanding", so we can see the author holds an optimistic attitude towards the translators' future.

【43 题详解】

开放题。根据文章第二段"Just point your phone's camera at some text, and a translation instantly appears. (只要把 手机的摄像头对准某个文本,翻译就会立即出现。)",文章第三段"Translation apps make foreign travel much easier than before. (翻译应用程序让出国旅行比以前更容易了。)"等均为移动翻译所带来的好处,考生可以用 自己话进行概括,言之有理即可。

44. 【答案】Dear Jim,

How is it going? In your email, you mentioned you wanted to participate in the "Adolescents' Healthy Living Forum", I'm very delighted to share my opinions with you.

I believe keeping a healthy life is beneficial to the adolescents. We are young and are growing up, so keeping a healthy life is good to build up our body. Besides, it can make us energetic and cheerful so that we can do better in all subjects learning.

When it comes to how to live a healthy life, I think we should develop a good living habit and try to keep it. Firstly, we should do more physical exercise, which will make us strong. There are many sports fit for us, such as jogging, swimming, climbing mountains and so on. Secondly, we shouldn't eat more food rich in oil and sugar. Although some fried food or sweet drinks are tasty, we'd better stay away from them. In addition, regular schedule is necessary. Getting up early and not staying up late are helpful to us.

I hope my ideas are useful to you. Looking forward to your good news.

Yours,

17 / 19

咨询热线: 010-5751 5980

官方微信公众号: bj-gaokao 官方网站: www.gaokzx.com



Li Hua

【解析】

【分析】

本篇书面表达属于应用文,要求考生给英国笔友 Jim 写封信,给他介绍你对健康生活的看法。

【详解】第一步: 审题

体裁:应用文

时态:根据提示,时态主要为一般现在时和一般将来时。

结构: 总分法

总分法指把主题句作为总说,把支持句作为分说,并以这种方式安排所写内容。

要求:

- 1. 健康生活的益处;
- 2. 如何保持健康生活。

第二步:列提纲 (重点词组)

participate in; be delighted to; healthy; be beneficial to; build up; energetic; so that; develop a good living habit; do more physical exercise; such as; rich in; stay away from; regular schedule; stay up late; useful; look forward to

第三步:连词成句

- 1. In your email, you mentioned you wanted to participate in the "Adolescents' Healthy Living Forum", I'm very delighted to share my opinions with you.
- 2. I believe keeping a healthy life is beneficial to the adolescents.
- 3. We are young and are growing up, so keeping a healthy life is good to build up our body.
- 4. Besides, it can make us energetic and cheerful so that we can do better in all subjects learning.
- 5. When it comes to how to live a healthy life, I think we should develop a good living habit and try to keep it.
- 6. Firstly, we should do more physical exercise, which will make us strong.
- 7. There are many sports fit for us, such as jogging, swimming, climbing mountains and so on.
- 8. Secondly, we shouldn't eat more food rich in oil and sugar.
- 9. Although some fried food or sweet drinks are tasty, we'd better stay away from them.
- 10. In addition, regular schedule is necessary.
- 11. Getting up early and not staying up late are helpful to us.

官方微信公众号: bj-gaokao

- 12. I hope my ideas are useful to you.
- 13. Looking forward to your good news.

根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。

第四步:连句成篇(衔接词)

18 / 19

咨询热线: 010-5751 5980



1.表文章结构顺序: Firstly, Secondly

2.表并列补充关系: Besides, In addition

3.表转折对比关系: Although+clause(从句)

连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰。

【点睛】[高分句型 1] We are young and are growing up, so keeping a healthy life is good to build up our body. (运用了动名词作主语)

[高分句型 2] Firstly, we should do more physical exercise, which will make us strong. (运用了 which 引导非限制性 定语从句)

The bi-gaokao

The bi-gaokao

19 / 19

咨询热线: 010-5751 5980

官方微信公众号: bj-gaokao 官方网站: www.gaokzx.com



关于我们

北京高考在线创办于 2014 年,隶属于北京太星网络科技有限公司,是北京地区极具影响力的中学升学服务平台。主营业务涵盖:北京新高考、高中生涯规划、志愿填报、强基计划、综合评价招生和学科竞赛等。

北京高考在线旗下拥有网站门户、微信公众平台等全媒体矩阵生态平台。平台活跃用户 40W+,网站年度流量数千万量级。用户群体立足于北京、辐射全国 31 省市。

北京高考在线平台一直秉承 ''精益求精、专业严谨 ''的建设理念,不断探索 "K12 教育+互联网+大数据"的运营模式,尝试基于大数据理论为广大中学和家长提供新鲜的高 考资讯、专业的高考政策解读、科学的升学规划等,为广大高校、中学和教科研单位提供"衔 接和桥梁纽带"作用。

平台自创办以来,为众多重点大学发现和推荐优秀生源,和北京近百所中学达成合作关系,累计举办线上线下升学公益讲座数百场,帮助数十万考生顺利通过考入理想大学,在家长、考生、中学和社会各界具有广泛的口碑影响力

未来,北京高考在线平台将立足于北京新高考改革,基于对北京高考政策研究及北京高校资源优势,更好的服务全国高中家长和学生。





Q 北京高考资讯

官方微信公众号: bj-gaokao 咨询热线: 010-5751 5980 官方网站: www.gaokzx.com 微信客服: gaokzx2018